Bezoek & veel gestelde vragen

Posted by in At sea

Iris op bezoekHet is al weer een tijd geleden dat ik wat over mijzelf verteld heb. In tegenstelling tot mijn vorige stage heb ik het na nu meer dan drie maanden nog steeds erg naar mijn zin. Het word langzaam warmer en ook Noorwegen begint het lente te worden. En dat is toch wel fijn, in het zonnetje werken buiten met aangename temperaturen. Toen we naar Sines in Portugal gingen dacht ik ook dat het wel lekker warm zou zijn maar dat viel tegen. Toch ben ik daar samen met de HWTK (hoofdmachinist) de wal op geweest het stadje in. Een beetje door de straatjes gewandeld, wat gedronken en het kasteeltje bezocht met een monument van Vasco da Gama. En vorige keer toen ik in Antwerpen was is Iris mij komen opzoeken aan boord.

Het was een beetje een laatste moment actie maar de timing bleek uiteindelijk perfect, een half uur nadat we aangemeerd waren kwam ze over de kade aanwandelen. Dat klinkt heel simpel maar op het terrein van de gashavens kom je niet zomaar, daar gelden een hele rits veiligheidsmaatregeln. Maar goed, ze kwam dus aan boord en ik heb uitgebreid het schip laten zien en uitgelegd hoe alles werkt. Omdat het toch een aardige reis is vanuit Nederland naar Antwerpen bleef Iris logeren en de volgende ochtend zijn we langs de schelde weer naar de stad gewandeld. Hoewel er hele fijne en gezellige mensen aan boord zijn is het toch fijn om tussendoor bezoek te krijgen.

Nou had ik aangeduid dat ik wat zou schrijven over het werk aan dek en op de brug maar dat wil ik toch nog even uitstellen. In plaats daarvan ga ik deze keer in op vragen die ik vaak heb gekregen de afgelopen maanden. Een soort FAQ (frequently asked questions). Uiteraard hoeft het niet hierbij te blijven, reageer met meer vragen en ik zal dit berichtje aanvullen.

 • Vraag: ben je bijna klaar met de studie?
  Ja, aan boord moest ik een project opdracht maken en die heb ik ook al ingeleverd. Zodoende hoef ik dus alleen nog de stage af te maken kwa vaardagen en dan zal ik al gauw mijn vaarbevoegdheid kunnen aanvragen.
 • Vraag: is het schip een soort thuis na al die tijd aan boord?
  Ja dat is zeker zo. Met name de eigen hut is privédomein. Het is belangrijk om aan boord een eigen plekje te hebben en dat word ook gerespecteerd door iedereen. En er word niet alleen maar gewerkt, als het wat rustiger is word ook wel eens een film gekeken en nu we internet hebben hoort mailen, skypen, surfen enzovoorts ook tot de vrijetijdsbezigheden.
 • Vraag: wanneer ga je van boord af en wat ga je na je stage doen?
  Volgens de planning zal ik tot ongeveer 20 juni aan boord blijven. Dan zal ik in Gouda mijn nieuwe kamer betrekken en vakantie houden. In toekomst hoop ik te blijven varen bij deze rederij.
 • Vraag: waar zit je nu?
  Hier
 • Vraag: hoe word gas vervoerd?
  Dat is een vraag die ik niet in twee zinnen kan beantwoorden. Kort kan ik erover zeggen dat het gas zo koud word gemaakt dat het vloeibaar word en dan net als bijv. olie of chemische vloeistoffen in tanks vervoerd word. Als ik er aan toe kom zal ik in een komend berichtje wat dieper in gaan op deze vraag.
 • Vraag: krijg je nog wat mee van het wereldgebeuren?
  Nu we internet aan boord hebben is dat makkelijker dan ooit. Zelfs het journaal kunnen we kijken. Ook krijgt het schip elke dag een krantje met het belangrijkste nieuws samengevat.

Tot slot wil ik nog even op een aantal dingen wijzen op deze website: elke dag houd ik de positie van het schip bij, meestal die van acht uur ‘s avonds. En om de paar weken plaats ik nieuwe foto’s in diverse albums. Het album van mijn stage heb ik ook hieronder geplaatst als een diashow.

{morfeo 3}